Wat is de beste tijd voor social media berichten?

Laten we het realistisch benaderen: er bestaat geen beste moment om sociale media posts te plaatsen. Het beste tijdstip om te posten is namelijk afhankelijk van je bedrijf. Van je branche, je doelgroep… 

Voor een cafebaas heeft het geen zin om dinsdag aan te kondigen dat zijn shotjes de helft goedkoper zijn dit weekend. Klanten zijn daar op dat moment nog niet mee bezig. Vrijdagmiddag en -avond liggen dan eerder voor de hand.

Voor een winkel of webshop in kantoorartikelen is het weekend dan weer niet het beste tijdstip. Niemand zoekt op zondag naar een nieuwe labelprinter, maar misschien wel naar een lekker restaurantje om uit eten te gaan.

En maandag gaat men dan naar de sportschool om die calorieën weer kwijt te raken.

Kortom, met een beetje gezond verstand kom je al een heel eind. Maar niets is zeker natuurlijk. Bekijk daarom regelmatig hoe je posts presteren en test of je ideeën kloppen.

Data, data … en nog meer data

Heb je geen idee wat voor jou de beste tijd is? Of weet je niet waar je moet beginnen?

Er is gelukkig veel onderzoek gedaan naar de beste tijd om te posten op social media. We weten op welke dagen en tijdstippen de meeste mensen actief zijn op Instagram, TikTok, Facebook…..en ga zo maar door.

Daarom zetten we hieronder voor enkele platformen het ideale tijdstip op een rijtje.

posten op social media

Instagram

De beste tijd om te posten op Instagram is op weekdagen, tussen 09:00 en 13:00 uur.

Het blijkt dat mensen vooral even tijdens hun koffie- en lunchpauze hun app openen om te zien of ze nog iets gemist hebben.

In de namiddag en in het weekend is het engagement doorgaans wat lager.

Beste dagen: dinsdag en woensdag

Beste tijdstip: 10 uur

Facebook

De beste tijd voor een Facebook bericht is ‘s ochtends vroeg. De meeste gebruikers scrollen op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag tussen 8 en 12 wel een keer door hun tijdlijn heen.

Vanaf vrijdag zien we dat mensen beduidend minder actief zijn.

Beste dagen: maandag, dinsdag, woensdag en donderdag

Beste tijdstip: 8 uur

TikTok

De beste tijden om te posten op TikTok: later in de middag. Dat is logisch, want het kanaal wordt vooral gebruikt door jongeren en die moeten even bijkomen na een dagje school voor ze ‘s avonds naar hun vrienden of voetbaltraining moeten.

TikTok video’s scoren tijdens de weekdagen het best.

Beste dagen: dinsdag, woensdag en donderdag

Beste tijdstip: 15 uur

Twitter / X

Twitter – tegenwoordig X – wordt vooral gebruikt als informatievoorziening. Mensen kijken dan ook vooral ‘s ochtends of tijdens de lunch wat ze gemist hebben.

Je kunt dus het beste tussen 9:00 en 13:00 uur een Twitterbericht plaatsen als je de kans wilt vergroten om je doelgroep te bereiken. 

Beste dagen: dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag

Beste tijdstip: 9 uur

Pinterest

Op Pinterest doen mensen voornamelijk inspiratie op. Voor het inrichten van hun tuin, nieuwe outfits, voor lekkere recepten en ga zo maar door. Dat doen ze niet tijdens de werktijd, dus je zit goed met een post aan het eind van de middag of begin van de avond.

Het platform is vooral populair op vrijdag.

Beste tijdstip: 17:00 uur

Conclusie: wat is de beste tijd om te posten op social media?

Als we alle onderzoeken op één hoop gooien, dan kunnen we concluderen dat de dinsdag- en woensdagochtend vaak de beste tijden zijn om iets op social media te posten.

Maar probeer vooral te ontdekken waar en wanneer jouw doelgroep online is.