Wanneer is een website verouderd?

 

Op een gegeven moment stel je vast dat je website toch wel verouderd is en een update of volledige vernieuwing nodig heeft. Je website is de introductie van je bedrijf en moet zorgen voor nieuwe klanten en  verkopen.

Wat is de gemiddelde levensduur van een website?

Deze vraag krijgen we regelmatig, en dan is ook logisch wanneer je een nieuwe website wil laten bouwen die duizend of meer euro’s kan kosten, dat wil je wel weten hoelang je er ongeveer mee doet. Hierop is er echter geen simpel antwoord. Maar algemeen genomen moet je na 3 tot 5 jaar je website toch wel een grondige restyling geven.

wordpress website restylen

Welke factoren zijn belangrijk in de levensduur van een website?

Er zijn een drietal vlakken waarop je website ingehaald kan worden door de tijd: techniek, design en content. Ik neem je mee in alle drie de factoren om daarna te kijken welke oplossingen er voor zijn om vóór de ontwikkeling hier al rekening mee te houden.

Techniek

De technieken en mogelijkheden volgen elkaar snel op. De kans op veroudering ligt hierbij op de loer. Je herkent een verouderde techniek bijvoorbeeld aan:

  • Een website die niet veilig is en makkelijk gehackt kan worden
  • Een website die niet goed leesbaar is op bepaalde apparaten (niet mobielvriendelijk dus)
  • Een veel te lange laadtijd

Voorkom een verouderde techniek

Het begint met de keuze van het CMS waar je website op is gebouwd. Mijn advies is om hierbij altijd voor een open-source CMS te kiezen. Deze systemen worden steeds doorontwikkeld en hebben meestal geen hoge licentiekosten. Het WordPress CMS is wereldwijd één van de meest gebruikte Content Management Systemen.

Als je gekozen hebt voor een open-source CMS, is het belangrijk om regelmatig onderhoud te laten uitvoeren aan je hosting en website. Hiervoor kan je best een onderhoudsovereenkomst afsluiten. Je website wordt dan regelmatig geüpdatet, zodat de techniek steeds wordt vernieuwd. Plugins krijgen updates of worden vervangen door betere oplossingen.

Design & uitstraling

Als je kiest voor een eigentijds design dat past bij je huisstijl dan kan dat design over drie jaar verouderd zijn. Er zijn altijd een aantal designtrends waar webdesigners vaak in meer of mindere mate op aansluiten.  Vergelijk maar eens een website van vier jaar oud met een website die gisteren live is gegaan.

Voorkom een verouderd design

Het advies is om hier regelmatig in te vernieuwen. Dit hoeft echt niet maandelijks, maar probeer tenminste wel ieder jaar kritisch te kijken naar de uitstraling van je website. Passen de afbeeldingen nog? Of ben je bij een andere website iets moois tegengekomen? Overweeg dan om het design van je website te vernieuwen.

wordpress website laten bouwen

Content

De laatste factor die vatbaar is voor veroudering is de factor content (teksten). Je komt het ook zelf weleens tegen als je een website bezoekt en de content is al jaren dezelfde of bevat gegevens die niet meer van toepassing zijn.

Voorkom verouderde content

Het is een feit dat geschreven content op den duur verouderd. Vaak is deze content dan ook minder actueel, wat een negatief effect kan hebben op je organische posities. Gelukkig kan het updaten en actualiseren van verouderde content je helpen om de vindbaarheid weer te verbeteren. Hiervoor heb ik eigenlijk maar één advies. Zorg ervoor dat binnen je bedrijf iemand regelmatig de content van je website vernieuwt. Dit is een doorlopend proces en veroudering op dit gebied heb je vooral zelf in de hand.