Google Analytics 4

Google heeft een nieuwe versie van Analytics heeft geïntroduceerd: Google Analytics 4.

Vanaf 1 juli 2023 stoppen Universal Analytics-property’s met het verwerken van hits. Dit betekent dat er geen nieuwe data meer verschijnt. Tijd voor Google Analytics 4 te gaan gebruiken! En deze nieuwe versie brengt een hoop veranderingen met zich mee.

Wat is het nieuwe Google Analytics 4? En wat is er anders?

Het grootste verschil tussen Universal Analytics (de huidige versie) en GA4 is de manier waarop website statistieken worden gemeten. De huidige analytics meet alles via sessies, gekoppeld aan gebruikers en hun data. Op dit moment worden gebeurtenissen zoals downloads en paginaweergaven gekoppeld aan geslacht, bron/medium en locatie.

Het steeds laden van nieuwe webpagina’s wordt niet als gebruiksvriendelijk gezien. Hierdoor zien we steeds meer apps en onepage sites. Voor deze sites is het bijhouden van sessies en paginaweergaven niet relevant. De nieuwe versie van Analytics meet in plaats daarvan een serie van events (gebeurtenissen), waarbij elk event via parameters extra informatie doorgeeft aan Google Analytics. Hiermee stapt Google af van de bounce rates, time on page en pages per session naar een event-driven data model. 

Hiermee wordt een grote ergernis van veel marketeers opgelost: het aantal ‘ogen’ zijn niet meer leidend. De nadruk komt meer te liggen op waardevolle bezoeken en interacties.

Nu wordt het ingewikkelder maar zeker niet minder noodzakelijk. Aangezien Google Analytics niet meer kijkt naar het aantal websitebezoekers en sessieduur maar naar de gebruikers en de gebeurtenissen op de website.

Google Analytics 4

De nieuwe versie is dus gefocust op gebeurtenissen, en die zijn er in vele verschillende soorten en maten. In Google Analytics 4 zijn er 4 soorten gebeurtenissen die we kunnen onderscheiden:

° Automatisch verzamelde gebeurtenissen

° Gebeurtenissen voor verbeterde meting

° Aanbevolen gebeurtenissen

° Aangepaste gebeurtenissen

Automatische gebeurtenissen

Wanneer je Google Analytics 4 implementeert op je website, worden er standaard een aantal gebeurtenissen gemeten, waaronder:  

** first_visit: De eerste keer dat iemand jouw website bezoekt

** page_view: Om de pagina die iemand bezoekt te rapporteren

** session_start: Om vast te stellen wanneer een sessie begonnen is. Deze wordt na 30 minuten inactiviteit opnieuw getriggered

** user_engagement: Wanneer iemand minstens 10 seconden op jouw website besteed

Deze automatische gebeurtenissen kunnen niet verwijderd of uitgezet worden, omdat deze cruciaal zijn voor Google Analytics. Je zult deze events in elke GA4 property terugvinden.

Verbeterde meting

Naast de automatische gebeurtenissen, heeft Google Analytics 4 ook de optie tot ‘Verbeterde meting’ die andere data automatisch kan meten. In tegenstelling tot bovengenoemde gebeurtenissen kun je deze wel uit en aanzetten. Je kunt deze optie vinden via ‘Beheerder’ > ‘Gegevensstreams’.

Verbeterde meting laat je de volgende acties automatisch meten:

** Scrolls: Wanneer iemand de onderkant van je pagina bereikt

** Uitgaande klikken: Wanneer een bezoeker op een link klikt en daarmee jouw domein verlaat

** Zoeken op de site: Legt een zoekresultaat gebeurtenis vast wanneer iemand op jouw site een zoekopdracht uitvoert

** Video-engagement: Wanneer bezoekers een ingesloten video op jouw site afspelen of voltooien. Houdt ook de video voortgang bij.

** Bestanddownloads: Legt een gebeurtenis vast wanneer er wordt geklikt op een download

Aanbevolen gebeurtenissen

Aanbevolen gebeurtenissen zijn gebeurtenissen die je zelf implementeert, maar wel met door Google vooraf gedefinieerde parameters en namen. Deze gebeurtenissen zijn iets specifieker dan de vooraf ingestelde gebeurtenissen van eerder. Google heeft een aantal algemene aanbevolen gebeurtenissen gedefinieerd, en een aantal branchespecifiek. Echter kun je ook die branchespecifieke gebeurtenissen implementeren als jij denkt dat deze interessant zijn voor jouw website of app. 

In het Google Analytics Help Center kun je meer vinden over de verschillende aanbevolen gebeurtenissen.

Gebeurtenissen voor alle websites en app property’s

** Voor detailhandel/e-commerce

** Gebeurtenissen voor vacatures/onderwijs/onroerend goed

** Voor reizen

** Voor games

Een goed voorbeeld van een branchespecifieke gebeurtenis die ook voor andere branches nuttig kan zijn is de ‘generate_lead’ gebeurtenis in de detailhandel/e-commerce branche. Deze gebeurtenis meet wanneer een gebruiker een formulier of verzoek voor informatie indient. Ook wanneer je niet direct verkoopt kan dit interessant zijn om te meten. 

Aangepaste gebeurtenissen

Als de gebeurtenis die je wilt meten niet tussen de drie eerder genoemde categorieën staat is er nog de optie om een aangepaste gebeurtenis te maken. Dit kan op verschillende manieren, zoals via Google Tag Manager. Met aangepaste gebeurtenissen kun je GA4 precies laten meten wat jij wilt, zoals een klik op een menu of op specifieke knoppen. Probeer met het aanmaken van aangepaste gebeurtenissen consistent te zijn met de manier waarop Google dit doet om verwarring te voorkomen. Nog iets waar je op moet letten is dat je in een GA4 property maximaal 500 aangepaste gebeurtenissen toe kunt voegen. Op dit moment is het (helaas) niet mogelijk om aangepaste gebeurtenissen te verwijderen, dus houdt daar rekening mee.

Conversies meten in Google Analytics 4

Nu je weet hoe GA werkt en wat de verschillende soorten gebeurtenissen zijn zit je waarschijnlijk met de vraag ‘Hoe kan ik al deze gebeurtenissen doormeten?’. Dit kan namelijk op verschillende manieren afhankelijk van wat je precies wilt meten. Daarvoor verwijs ik je graag door naar onze handleiding over het doormeten van gebeurtenissen en conversies. Hier lees je alles over gebeurtenissen meetbaar maken via GA4 zelf, maar ook via Tag Manager. Verder kun je hier vinden hoe je huidige gebeurtenissen overplaatst van Universal Analytics naar Google Analytics 4

Overstappen naar Google Analytics 4?

Zoals we eerder al aangaven: met Google Analytics 4 neem je niet al je historische data mee uit Universal Analytics. Hoe eerder je data ook in GA4 gaat verzamelen, hoe beter. De nieuwe versie van Analytics is nog volop in ontwikkeling. Ook zullen er nog veel nieuwe functionaliteiten bij komen. Toch is het verstandig om de versies alvast naast elkaar te laten lopen. Ook voor je dashboards.

Een ander belangrijk punt om op te merken is dat met de komst van de nieuwe versie, Google de Universal Analytics niet meer door zal ontwikkelen. Voor nu werkt alles nog zoals je gewend bent, maar op den duur zal GA4 completer en dus aantrekkelijker worden om te gebruiken.